Dieta eliminacyjna w trakcie ciąży? Dietetyk radzi.
Ciąża to dla kobiety czas wyjątkowych potrzeb żywieniowych. Zmienia się zapotrzebowanie na energię, witaminy, składniki mineralne i pokarmowe. Dieta w tym okresie powinna być dobierana rozważnie. Każda przyszła mama musi zwracać baczną uwagę na to, co je, gdyż odżywia nie tylko siebie, ale również swoje nienarodzone dziecko.
Skonsultuj to z lekarzem i dietetykiem
Stosowanie diet eliminacyjnych w czasie ciąży powinno być zawsze skonsultowane z dietetykiem i lekarzem prowadzącym. Jeśli kobieta jest wegetarianką od wielu lat lub stosuje żywienie z wyłączeniem glutenu ze względów zdrowotnych nie zaleca się radykalnych zmian. Mogą one bowiem wpłynąć negatywnie na ogólny stan zdrowia kobiety. Analogicznie jeśli ciężarna decyduje się na dietę eliminacyjną np.: wegańską i zaczyna ją stosować dopiero w okresie ciąży powinno być to uzasadnione konkretnymi potrzebami zdrowotnymi. Dobrze dobrana i zbilansowana dieta eliminacyjna nie powinna mieć negatywnego wypływu na zdrowie matki i jej przyszłego dziecka. Zaleca się jednak aby stosowanie każdej specjalnej diety szczególnie w okresie ciąży było prowadzone pod kontrolą dietetyka. Pomoże on ułożyć odpowiedni jadłospis uwzględniający podaż białka, zdrowych tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów z alternatywnych źródeł. Zbilansuje ilość energii i składników pokarmowych uwzględniając zwiększające się z każdym trymestrem potrzeby kobiety ciężarnej.
Często w okresie ciąży zachodzi potrzeba suplementacji niektórych witamin i minerałów. Jest to szczególnie ważny aspekt w komponowaniu diety eliminującej poszczególne grupy produktów spożywczych. Decyzja o doborze odpowiedniego preparatu powinna być skonsultowana z lekarzem ginekologiem oraz dietetykiem.
Najbardziej optymalnym sposobem odżywiania dla kobiety w ciąży wciąż pozostaje dieta urozmaicona, uregulowana pod względem ilościowym, zawierająca produkty z każdego piętra piramidy żywieniowej.
Dietetyk – Wawer
Autorką powyższego wpisu jest Urszula Grzywacz – dietetyk, elektropunkturzysta. W 2006 roku ukończyła Wydział Nauki o Zdrowiu o specjalności Dietetyka przy Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Zajmuje się poradnictwem żywieniowym, układaniem indywidualnych programów dietetycznych, edukacją prozdrowotną oraz diagnostyką i leczeniem nietolerancji pokarmowej. Może poszczycić się sukcesami setek swoich pacjentów, którym zapewnia nie tylko pomoc merytoryczną , ale przede wszystkim praktyczne wsparcie każdego dnia. Udziela wywiadów dla telewizji oraz jest autorką artykułów w gazetach i na portalach internetowych. Prowadzi wykłady oraz warsztaty żywieniowe dla różnych grup wiekowych.
W swojej pracy prezentuje holistyczne podejście do pacjenta pamiętając, że każdy problem zdrowotny ma swoją przyczynę i bez jej eliminacji nie sposób osiągnąć trwałej poprawy. Wykorzystuje metodę elektropunktury do testowania obciążeń organizmu, poszukując przyczyn alergii, nietolerancji pokarmowych, nadwagi i innych powszechnych dolegliwości. Prowadzi programy detoksykujące organizm z wykorzystaniem diety, biorezonansu oraz suplementów.