Dieta wakacyjna – dostosuj ją do miejsca gdzie jesteś
Dieta wakacyjna w pierwszej chwili może kojarzyć się z wyrzeczeniami i liczeniem kalorii. Boimy się, że jeśli odpuścimy sobie liczenie kalorii i nieco pofolgujemy, po powrocie nawet nie spojrzymy na wagę. To nie tak. Wszystko można pogodzić i tak ułożyć wakacyjny jadłospis, by ani trochę nie przeszkodził nam w odpoczynku i nie zepsuł radości płynącej z przebywania w pięknych i słonecznych miejscach.
Bogactwo lokalnych smaków – czyli, co jeść podczas wakacyjnego wyjazdu za granicę
Typowo polskie dania, mamy na co dzień, więc czas, by rozejrzeć się nieco w miejscu, które obraliśmy za cel naszych wakacyjnych wojaży. Nie chodzi o to, by jeść dużo, ale smacznie i odkrywczo. Nie wszystko musi wszystkim smakować, ale przecież nie zaszkodzi skosztować.
Gdzie zjeść, by było zarówno smacznie, jak i lokalnie? O to najlepiej zapytać mieszkańców, po czym zajrzeć do miejsc, gdzie sami najchętniej spędzają czas z przyjaciółmi, jedząc, rozmawiając i ciesząc się życiem.
Lekko i bez pośpiechu
Odwiedzając kraje śródziemnomorskie, może warto na jakiś czas zrezygnować z dużych ilości mięsa i otworzyć się na nowe smaki ryb i owoców morza. Lekkie śniadania zakończone espresso, dodadzą nam energii i otworzą umysł na nowe doznania płynące ze zwiedzania czy zabawy w wodzie.
W wielu krajach najważniejszym posiłkiem jest kolacja, spożywana późno i przeciągająca się do późnych godzin nocnych. To nie tylko czas jedzenia, ale też rozmów, zabawy oraz zacieśniania rodzinnych i przyjacielskich więzów.
Na słodko, czy na słono
Miłośników słodyczy zapewne ucieszy wiadomość, że w wielu krajach takie są właśnie śniadania. Słodkie, chrupiące, maślane, z pysznym nadzieniem. Włoch zaprosi nas na cornetto, czyli rożek wypełniony marmoladami, czekoladą lub kremem, czy budyniem; Francuz na maślany rogalik (croissant) i ciepłą bułeczkę z masłem (brioche), zaś Portugalczyk na pastel de nata, czyli pyszne ciastko z masą budyniową. Czy jest ktoś, komu taka dieta wakacyjna nie przypadnie do gustu
Wypoczęci i zafascynowani nowymi smakami
Czas odpoczynku to bardzo ważny okres w ciągu roku. I nie chodzi tylko o brak pracy, ale wypełnienie go wszystkim, co najlepsze dla naszego ciała, umysłu i ducha. Otwierając się na regionalne zwyczaje, lokalną kuchnię i miejscowy styl życia, nie tylko przyjemnie spędzimy każdą chwilę, ale przede wszystkim odzyskamy wewnętrzną równowagę. A nowe smaki wrócą z nami i na pewno niejeden raz zagoszczą na naszym stole, przywołując wspomnienia z wakacyjnej podróży.