Przepisy na zimowe trudne dni diabetyka
Zimowa chandra może dopaść każdego. Nie tylko chorzy na cukrzycę, mają gorsze dni, ale to właśnie oni, nie za bardzo mogą sobie pozwolić na słodkie szaleństwo. To zaś, wielu pomaga na poprawę nastroju i zmotywowanie się do działania. Jak więc radzić sobie z zimową chandrą, gdy choroba nie pozwala na skorzystanie ze sprawdzonych metod? Z pomocą przychodzą przepisy dla diabetyków
Zimowa chandra – jak sobie z nią radzić będąc diabetykiem
Jako pierwszy sposób na chandrę, na myśl przychodzi coś słodkiego. Najlepiej w towarzystwie słodkiej, aromatycznej kawy, z dodatkiem smakowego likieru i śmietanki, a wszystko to posypane wiórkami mlecznej lub gorzkiej czekolady. Nie może oczywiście zabraknąć porcji sernika lub słodkiej, pachnącej cynamonem szarlotki.
Jeśli jesteś diabetykiem, czyli osobą chorą na cukrzycę, już samo czytanie tych słów, to istna tortura, bo rozbudzona wyobraźnia, już stworzyła odpowiednie obrazy, a umysł zdążył dać sygnał do produkcji dodatkowej porcji śliny.
Wiesz jednak, że z zimową chandrą, musisz poradzić sobie inaczej. Nie znaczy to, że cynamonowy zapach, już na zawsze trafi na listę zakazanych potraw. Wręcz przeciwnie. Nic nie stoi na przeszkodzie, byś stworzył coś podobnego, co równie skutecznie poprawi twój minorowy nastrój.
Przepisy dla diabetyków
W internecie jest mnóstwo blogów kulinarnych, na których znajdziesz ciekawe i bardzo urozmaicone dania, przeznaczone dla diabetyków. Zanim jednak zaczniesz je przyrządzać, ważne, byś nauczył się, co możesz, a czego nie możesz jeść. Tego zaś, dowiesz się od diabetologa, do którego zgłoś się jak najszybciej, by mógł on sprawować stały nadzór nad twoją dietą.
Co wolno jeść, a czego powinien unikać diabetyk
Sama dieta stosowana przez diabetyków, nie jest ściśle eliminacyjna i posiadając odpowiednia wiedzą, z dobrym skutkiem, można ją dostosować do swoich kulinarnych upodobań i smaków.
Najważniejsze jest, by ograniczyć cukry proste, tłuszcze nasycone i alkohol. Ten ostatni sprzyja hipoglikemi, więc jeśli zdarzy się, że skusisz się choćby na kieliszek czegoś mocniejszego, pamiętaj o posiłku. Najlepiej, gdy zjesz w trakcie picia lub po, prostą sałatkę z dodatkiem pestek dyni, mięsa drobiowego i pełnoziarnistego pieczywa.
Czy diabetyk nie może jeść słodyczy?
Przepisy dla diabetyków, to często modyfikacje znanych potraw i wypieków. Czasem, wprowadzenie niewielkich zmian, pozwala na stworzenie dania równie, a nawet bardziej smacznego, niż to, które jedzą osoby zdrowe.
Lubisz szarlotkę? Proszę bardzo, możesz poczuć smak pieczonego jabłka i zapach cynamonu. Nie musisz przy tym piec ciasta. Wystarczy, że całość jabłkowego nadzienia, umieścisz i zapieczesz w połowie wydrążonego jabłka i przykryjesz pokruszonym ciastem. Skąd słodycz, skoro masz unikać cukrów prostych? Użyj ksylitolu, który nie tylko doskonale zastępuje cukier, ale ma też wiele dodatkowych właściwości prozdrowotnych.
Pod czujnym okiem diabetologa
Im większą masz wiedzę na temat tego, co i w jakich ilościach możesz jeść, tym więcej ciekawych potraw możesz z takich składników skomponować. Nie musisz się przy tym martwić, że trzeba będzie gotować co innego dla siebie, a co innego dla pozostałych członków rodziny. Dieta diabetyka, jest również bardzo zdrowa i wskazana dla osób, które nie chorują na cukrzycę.
Pamiętaj więc o częstych badaniach i konsultacjach ze swoim diabetologiem. Dzięki niemu, nie popełnisz błędów żywieniowych i masz szansę na osiągnięcie pomyślnych wyników w leczeniu tej przewlekłej choroby, jaką jest cukrzyca.